Kuukausilahjoitus – Osa 1 – 4 syytä, miksi säännöllinen lahjoittaminen mullistaa varainhankintasi

Kuukausilahjoitus on muuttanut varainhankintaa kenties enemmän kuin mikään muu keino. Vuosituhannen alusta kymmenet tuhannet kuukausilahjoittajat ovat auttaneet järjestöjä tekemään enemmän ja paremmin maailman hyväksi kuin koskaan aiemmin.

Kuukausilahjoitus tarvitsee tuekseen automaattisen maksamisen. Suoraveloituksen loputtua 2014 korvaavat maksutavat ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia isommillekin toimijoille. Onneksi viime vuosina yleistyneet toistuvat korttimaksut sekä MobilePayn tarjoama subscriptions tarjoavat mahdollisuuden kuukausilahjoittajien hankintaan myös pienemmille järjestöille.

Järjestöjen rahoituspohja kaventuuu lähitulevaisuudessa. Nyt jos koskaan on erinomainen hetki remontoida kuukausilahjoitusohjelmasi. Tässä blogisarjan ensimmäisessä osassa listaan 4 syytä, miksi kuukausilahjoitukseen kannattaa ylipäätään panostaa.

1. Enemmän rahaa

Suurin syy kuukausilahjoituksen menestykseen on sen tuoma raha: kuukausilahjoittajan arvo on moninkertainen kertalahjoittajaan verrattuna. Siksi kuukausilahjoittajien hankkimiseen ja pitämiseen myös kannattaa käyttää rahaa.

Graafi: 15€ kk-lahjoittajan ja 2x30€ vuosittain lahjoittavan kertalahjoittajan lahjoitukset yhteensä kahden vuoden aikana. Kk-lahjoitus tuottaa 360€ kun kertalahjoitus tuottaa samassa ajassa vain 150€.

Kun kertalahjoitukset tuottavat kymppejä vuodessa, puhutaan kuukausilahjoituksessa satasista. Vaikka yksittäiset lahjoitukset ovat pienempiä, kertyy niistä toistuvuuden kautta merkittävä määrä euroja. Kun tämän yhdistää kuukausilahjoittajien korkeampaan sitoutumiseen, on helppo valita näiden keräystapojen väliltä: kertalahjoittajan konvertoiminen kuukausilahjoittajaksi lisää häneltä saatujen lahjoitusten määrää ja lisäksi sitouttaa hänet vuosiksi eteenpäin.

2. Kuukausilahjoitus on helpompaa

Kuukausilahjoittaminen jakaa lahjoituksen pienempiin palasiin. 15 € kerran kuussa on helpompi löytää kuin 180 € kerran vuodessa. Kuukausilahjoittajat lahjoittavat vuositasolla kertalahjoittajia enemmän, mutta koska lahjoitukset jakautuvat pienempiin eriin, niillä on pienempi vaikutus lahjoittajan omaan talouteen.

Myös järjestön näkökulmasta kuukausilahjoitukset ovat helpotus: on huomattavasti mukavampaa pyytää lahjoittajalta kerran “pientä summaa kuukausittain” kuin suurempia määriä useita kertoja vuodessa.

3. Kuukausilahjoitus tuo ennustettavia rahavirtoja

Kuukausilahjoitukset tehostavat myös järjestöjen muuta toimintaa: joulukampanjan tai yhden “megakirjeen” tuottojen sijaan rahaa valuu tilille tasaisesti ja ennustettavasti. Erään työnantajan palveluksessa pystyin kahden kuukauden lahjoituskäyttäytymisen perusteella arvaamaan kahden prosenttiyksikön tarkkuudella, montako lahjoitusta saisimme satunnaiselta lahjoittajajoukolta – vuoden päästä!

gold and white analog wall clock
Kuukausilahjoitus on todella ennustettava keräystapa.

Vakaat ja ennustettavat rahavirrat tarjoavat joustavuutta toiminnan suunnitteluun. Budjetointi on huomattavasti helpompaa, kun tiedämme jo nyt melko tarkkaan, paljonko saamme lahjoituksia vaikkapa vuoden päästä. 

Uuden projektin aloitus tai lisätyövoiman palkkaaminen eivät enää nostata kylmää hikeä, kun niiden kulut on varmuudella katettu tulevilla tuotoilla. Myöskään talouden heilahtelut tai muut kriisit eivät vaikuta kuukausilahjoittajilta saataviin tuloihin samassa mitassa kuin erikseen pyydettäviin kertalahjoituksiin.

4. Kustannustehokkuus

Kuukausilahjoitus on järjestölle huomattavasti kertalahjoitusta kustannustehokkaampi varainhankinnan tapa. Kuukausilahjoitusta ei nimittäin tarvitse pyytää kuin kerran, ja sen jälkeen homma pyörii lähes automaattisesti, kunhan alkuinvestointi järjestelmiin on tehty.

On selvää, että lahjoittajista tulee pitää huolta ja jotkut maksutavat vaativat välillä toimenpiteitä. Tästä huolimatta kuukausilahjoituksen kulut ovat huomattavasti kertalahjoituksia pienemmät. Jos ja kun lahjoittajiasi kuitenkin kiinnostaa, paljonko siitä eurosta menee perille, on kuukausilahjoitus erinomainen vastaus tuon tehokkuuden parantamiseen.

Miten aloittaa kuukausilahjoitusohjelma?

Jos kuukausilahjoittaminen kerran on niin ylivoimainen varainhankinnan tapa, miksi kaikki eivät tee sitä? Suurin syy on pitkäjänteisyyden puute: kuukausilahjoitusohjelman rakentaminen vaatii aikaa ja rahaa. 

Kuukausilahjoitus vaatii malttia, mutta sen hyödyt ovat kiistattomat. Jatkan blogisarjaa lähiviikkoina syventyen siihen, miten kuukausilahjoitusohjelma tulisi käytännössä rakentaa. Sillä välin voit pohtia, olisiko juuri nyt hyvä hetki pyytää asiantuntijaa auttamaan kuukausilahjoitusohjelman rakentamisessa.


Lue lisää

  1. brown pencil on white printing paper
  2. Säästöpossu
  3. two person holding papercut heart
  4. fire at night